Christelijke Boektiek de Vries, De leyen 29, Drachten, 0512.514745, contact@boektiekdevries.nl

Gemeenteproject Het goede leven

00_banner het goede leven

Het goede leven

Het goede leven

Waardoor raak je ‘op’ en waardoor kom je tot leven?

Sonneveld neemt op een heel eigenwijze manier ons leven onder de loep. Met een frisse blik

kijkt hij naar ons dagelijks leven. Hij confronteert ons met de, soms onbewuste, keuzes die we maken en de gevolgen die dat heeft. Daarbij heeft hij een scherp oog voor acht basisprincipes. Radicaal kiest hij voor Christus als basis voor een goed leven.

Dit boekje is uitstekend geschikt om in groepen te bespreken. Het is uitdagend en soms schuurt het, maar altijd op een prettige manier. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal bespreekpunten. Daarnaast is er voor iedere dag van de week een doe-ding om christen zijn in het dagelijks leven in de praktijk te brengen.

 

 

Wie heeft nooit eens gedacht: als ik meer geld had…, die wedstrijd won…, zou ik er wel bij horen? Of kent u die man/ vrouw die een bliksemcarrière maakte en veel geld verdiende, maar daardoor vrienden verloor of huwelijksproblemen kreeg?

Deze, en meer voorbeelden, komen voor in de vier basisideeën van waaruit het boek is opgebouwd. Niet alleen de inleiding, maar het hele boek heb ik met aandacht en plezier gelezen. Je wordt wie je bewondert, dat is de uitkomst. En nu gaat het er maar om wie je bewondert!
Het is een boek waaruit je veel kunt leren als je het gebruikt zoals het bedoeld is. Er zijn veel doe-opdrachten die je helpen stil te staan bij, of te ervaren wat dat goede leven is. En alles wordt ingeleid en uitgelegd. Die combinatie is heel goed bedacht; ik kreeg echt zin om ermee aan het werk te gaan. Dat kan individueel, maar het is vooral een boek om als groep te gebruiken.
Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat over goden: geld, techniek, status, vrijheid. Deel 2: we logeren in een complexe wereld: kiezen, onmacht, schuld. Deel 3: we worden wie we bewonderen: leven, opwekking.

Wat houdt dat allemaal in? Ontdek het maar, je zult er veel genoegen aan beleven, en behalve dat: er wordt ook een spiegel aan je voorgehouden. Kijk er maar in; af en toe kan de confrontatie hard aankomen. De keerzijde is dat het goede leven steeds dichterbij komt. Elke week een stuk lezen: ik noem het inleiding of uitleg; doedingen: voor elke dag een opdracht: dat kan variëren van een half uur niets doen tot ‘ga alle lampen en waterkranen na in huis en kijk welke zuiniger kunnen’. Of je krijgt de opdracht om bepaalde internetsites te bekijken of iemand die oud is te bezoeken. Sommige opdrachten zijn leuk om te doen, andere kunnen spannend zijn, bijvoorbeeld de vuilnisman bedanken voor het werk dat hij doet.

Verder zijn er gesprekspunten voor de groepsbijeenkomst, waar je op een praktische manier met bijbelstudie bezig bent en waar je sommige doe-opdrachten met elkaar bespreekt. Bij het onderwerp techniek: God lijkt steeds meer vervangen te worden door techniek. De dokter geneest je, je kunt een kind ‘maken’ in een reageerbuisje en nauwkeurig controleren hoe gewassen groeien. Wat heeft God hiermee te maken? Hoezo geneest God? Ga er maar mee aan het werk, ik doe graag mee.

Riek Beute Mostert

Kindermateriaal is te vinden op de site van de kerk te Apeldoorn zuid

http://www.gkvapeldoornzuid.nl/index.php/speciaal/kleurplaten/

Knutselwerkjes;  www.knutselidee.nl/thema

Handreiking bijbelstudie

Handreiking Bijbelstudie Jaarthema Het goede leven